9 Temmuz 2024 Salı

IRAK

GÜN 1: İSTANBUL - BAĞDAT
İstanbul’dan saat…………. kalkan ………….. sefer sayılı uçağımız ile saat……..’da Bağdat’a iniyoruz. Vize işlemlerimizin ardından rehberimiz ve aracımız ile buluşup turumuza başlıyoruz. Günümüzün ilk ziyareti 1958 yılında düzenlenen ve ülkenin en büyük meydanı olan Bağımsızlık Meydanı ve sonrasında Firdevs Meydanı. Yerel bir lokantada alacağımız öğle yemeğinin ardından bölgenin 7.000 yıllık tarihini gözlerimizin önüne seren muhteşem eserler ile dolu Bağdat Müzesi’ni ziyaret ediyoruz. Günümüzü başkentin ünlü caddesi Mutanabi’ye gidip yorgunluk kahvesi ile sonlandırıyoruz. Gün sonu otelimize dönüyoruz konaklama Bağdat.
 
GÜN 2: BAĞDAT
Kahvaltının ardından Bağdat Şehitler Anıtı’na ve Haydar Han Camisi’ne gidiyoruz. Bu ziyaretler sonrası 13. yüzyılda inşa edilmiş olan Mustansiriya Medresesi’ni görüyoruz. Yüzlerce yıl İslam eğitiminin merkezi olan medreseden başkentin kuzeyindeki İmam Kadhim kutsal alanına gidiyoruz.  Tüm bu ziyaretlerimizin ardından sanatı, işçiliği görebileceğimiz Al-Safareen Çarşısı’na gidiyoruz. Çarşıdaki serbest zamanın ardından otelimize dönüyoruz. Konaklama Bağdat
 
GÜN 3: BAĞDAT - BABYLON - KARBALA
Kahvaltımızın ardından otelimizden Kerbela için ayrılıyoruz. Günümüzün ilk hedefi tüm tarih severlerin görmek istediği Babylon kenti. Tarihin her sayfasında adı olan bu kentin caddelerinde yürüyeceğiz. Büyük İskenderi, Kral Nebuchadrezzar’ı ve Asur saraylarına benzeyen bir saray yaptıran Saddam Hüseyin’i hatırlayacağız. Kenti gezdikten sonra günümüzde müze olarak kullanan Saddam Hüseyin Sarayı’nı ziyaret edeceğiz. Ünlü Babylon’dan ayrılıp Müslümanlar için dünyadaki en önemli yerlerden biri olan, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in öldürüldüğü Kerbela’yı görüyoruz.  Kerbelayı ziyaret ettikten sonra otelimize gidiyoruz. Konaklama Kerbela.

GÜN 4: KARBALA - NECEF - NASRYİAH
Kahvaltının ardından Kifil’i geçerek kutsal kent Necef’e ulaşıyoruz. Burada Hz. Muhammed’in akrabası, damadı, ilk Müslümanlardan VI. Halife Hz. Ali’nin mezarını görüyoruz. Her yıl binlerce Şii’nin ziyaret ettiği kutsal alandan sonra yakındaki çarşıya gidiyoruz. Çarşıdaki serbest zamanın ardından Mezopotamya’nın bir başka önemli ve ünlü kenti Ur’a devam ediyoruz. Ur bazı kaynaklarda Hz. İbrahim’in doğum yeri olarak geçmektedir. Ur kentindeki en önemli anıt olan Zigguratı görüyoruz. Tanrı Nanna için yapılan bu anıtı ziyaret ettikten sonra Nasriyah kentindeki otelimize gidiyoruz. Konaklama Nasriyah.

GÜN 5: NASRYİAH - BATAKLIKLAR - BAĞDAT
Sabahleyin Arap Bataklıkları denilen bataklık alana gidiyoruz. Burada teknemiz ile tur yapıyoruz. Turumuz sırasında binlerce yıldır bataklıklarda yaşayan ve Ma’dan olarak bilinen Arapların kültürlerini ve yaşamlarını görüyoruz. Mezopotamya Bataklıkları ziyaretimizi gerçekleştirdikten sonra Bağdat’a dönüyoruz. Konaklama Bağdat.

GÜN 6: BAĞDAT – SAMARRA – MUSUL
Erken kahvaltının ardından tarihimizde önemli bir yer tutan Musul’a hareket ediyoruz.
Yolumuzun üzerinde Unesco listesindeki Samarra Ulu Camisi’ni görüyoruz. Abbasiler Dönemi içinde yaptırılan cami özellikle spiral merdivenli minaresi ile ünlüdür. Ulu Cami’den ayrılmadan yakındaki Abbasi Sarayı’nı da görüyoruz. Samarra’daki ziyaretlerimizden sonra İmam Askeri’nin kutsal alanına gidiyoruz. Burada biraz zaman geçirdikten sonra Musul’a devam ediyoruz. Konaklama Musul
 
GÜN 7: MUSUL - ERBİL
Günümüze neredeyse tamamı İşid tarafından yıkılan ve eski muhteşem günlerine dönmeye çalışan Musul Müzesi ile başlıyoruz.  Müzeden sonraki ziyaret noktamız eğik minaresi ile ünlü Musul Ulu Cami. Selçuklu atabeklerinden Nureddin Zengi tarafından 12. yüzyıl içinde yaptırılan cami Irak’taki önemli Selçuklu eserlerinden biri sayılmaktadır.  Dünya’daki en eski manastırlardan sayılan, Musul’un 20 km dışındaki Ortodoks Mar Mattai Manastırı’na gidiyoruz. Manastır ziyaretimizin ardından Kuzey Irak’ın en hızlı gelişen kentlerinden biri olan Erbil’e gidiyoruz. Konaklama Erbil.
 
GÜN 8: ERBİL - DOHUK
Dünyada en uzun süre iskân edilen kentlerden biridir Erbil. Kentin ortasındaki Erbil Kalesi hakkındaki en eski bilgiler 5.000 yıllık Ebla Tabletleri’nde bulunuyor. Erbil’in eski yerleşimini çevreleyen ve hala içinde yerleşim olan kale 2014 yılında Unesco listesine girmiştir. Kentin her tarafından görülen Jalil Khayat Cami 2005-2007 yılları arasında inşa edilmiştir. Genellikle Sünni Müslümanların kullandığı cami İstanbul Sultanahmet Cami’nden ilham alınarak inşa edilmiştir. Erbil’den ayrılıp Dohuk’a ulaştığımızda Günümüzün son ziyareti 1381 tarihli Ulu (Akre) Cami’yi ziyaret sonrası Otelimize dönüyoruz. Konaklama Dohuk.
 
GÜN 9: DOHUK - LALEŞ - DOHUK
Sabah erkenden Dünya’nın en eski kentlerinden biri olan ve yerleşim yeri çok dikkat çekici olan Amadiya’ya gidiyoruz. Tarihi Asur’a kadar uzanan kent şimdiki yerine Atabeg İmadeddin Zengi tarafından kurulmuştur. Selçuklu ve Osmanlı eserleri ile dolu bu küçük yerleşimin sokaklarında biraz yürüdükten sonra Ezidiler‘in kutsal günü Carsembe Sor (Kırmızı Çarşamba, Yeni Yıl) törenlerini izlemek için kutsal kent Laleş’e gidiyoruz. Günümüzün çok büyük bir kısmını Laleş’te geçiriyoruz. Törenleri izledikten sonra Dohuk’a geri dönüyoruz ve serbest zaman. Konaklama Dohuk.
 
GÜN 10: DOHUK - ZAKHO - ŞIRNAK
Irak’taki son günümüzün ilk ziyareti Zakho’daki Habur Nehri üzerindeki muhteşem köprü Delal (Pire). İlk kez Romalılar tarafından yapıldığı düşünülen 114 m uzunluğundaki köprü yöre halkı tarafından neredeyse kutsal sayılıyor ve Newruz kutlamalarında önemli bir ziyaret merkezi. Uçak saatimize göre Zakho’dan ayrılıp Şırnak Havaalanı’na gidiyoruz.

Hiç yorum yok: