11 Mart 2021 Perşembe

Gazimagosa Aya Paraskevi Kilisesi

Azize Paraskevi (Agia Paraskevi) Kilisesi muhtemelen 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Orijinal binanın hayatta kalan tek kısmı kemerdir. Üst yapı tamamen çöktüğü için bugün kilise harap durumdadır. Azize Paraskevi günü olan 26 Temmuz 2015 tarihinde, Türk Barış Harekatından 41 yıl sonra, Rum Kesiminde hali hazırda faaliyet gösteren "Kentimiz Magosa" İnisiyatif Grubunun Lideri olan Pavlos Iacovou'nun ön ayak olması ile bir ayin düzenlenmiştir. 66 yaşındaki Pavlos Iacovou; 1948 yılında dedesi tarafından inşa edilen Magosa’nın ikinci, Kapalı Maraş’ın ilk oteli olan Florida Hotel’in de varisidir.

25 Ağustos 2018 Cumartesi tarihli Kıbrıs Gazetesinin haberine göre; Mağusa’da Maraş Bölgesi’nde yıllardır bakımsızlık nedeniyle harabe şekilde duran Aya Paraskevi Kilisesi’nin bahçesine şimdi de 12 adet TIR park edildi.

Mağusa’da Maraş Bölgesi’nde “Altıok Kahvehanesi’nin” tam karşısında bakımsızlık nedeniyle yıllardır harabe olarak duran 16’ncı yüzyılda inşa edilen Aya Paraskevi Kilisesi’nin bahçesinin TIR parkı olarak kullanılması tepkiye neden oldu. Kıbrıslı Rumlar için oldukça önemli olan ve geçmişte çöplerle dolduğu için temizlik kampanyası düzenledikleri Aya Paraskevi Kilisesi’nin yaklaşık 10 gün önce bahçesine park edilen 12 adet TIR kilisenin bahçesinde bulunan yer altı kilisesinde tahribata ve çökmeye neden oldu. Güney Kıbrıs’taki Yeroskipou bölgesinde araç park alanı olarak kullanılan eski Osmanlı Mezarlığı için 10 yıl evvel yaptığı girişimle ilgili belediyenin burayı araç parkına kapatıp, koruma altına almasındaki katkılarıyla da tanınan Prof. Dr. Andreas Foulias, şimdi de Kuzeyde Aya Paraskevi Kilisesi’nin TIR park alanı olarak kullanılmasına tepki gösterdi.
KIBRIS Gazetesine konuşan Bizans Sanatı ve Hıristiyan Arkeolojisi Uzmanı ve aynı zamanda Kıbrıs’taki Bizans Sanat Camiası Başkanı Prof. Dr. Andreas Foulias, Aya Paraskevi Kilisesi’nin geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanan Maraş'taki en eski kiliselerden biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Andreas Foulias, Aya Paraskevi Kilisesi’nin tek koridordan oluşan, çatısı ahşap kaplı ve sonradan bazı ilavelerle benzerlerinde görülmeyen farklı mimari özellikler kazandırılmış bir yapı olduğunu kaydetti. Kilisenin alt kısmında, 1960'larda dönemin belediyesi tarafından korunmaya alınmış bir de “Yeralltı Kilisesi” olduğunu anlatan Foulias, bu korumaya alınmış kısmın üzerine ağır vasıtaların park etmesiyle, üst kısımda tahribat ve çökme olduğunu, hatta çocuklar için ciddi tehlike arz ettiğini gözlemlediğini bildirdi. Prof. Dr. Andreas Foulias, acilen yapılması gerekenin kilisenin çepeçevre ve Yeraltı Kilisesi'nin bulunduğu kısmı da içine alacak şekilde güvenlik kordonuyla giriş ve geçişlere kapatılması olduğunu dile getirdi. Profesör Foulias, İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin kilisenin yeniden restorasyonu için acilen harekete geçmesine de ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: